|
ŚWIATOWID czyli ... obserwator różnych stron życia
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
w51
Administrator
Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 5491
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Sob 13:46, 26 Maj 2007 Temat postu: Garkuchnia, czyli ... coś dla ciała |
|
|
Chciałbym na początekzarekomendować Wam ... pieczeń wołową na dziko, która ma różne nazwy miedzy innymi ...sztufada
Jest to wołowina z udźca, peklowana w occie i winie z ziołami, nadziewana grubymi pasmami świeżej słoniny. Następnie pieczona z dodatkiem cebuli.
Uzyskany z pieczenia sos łączy się z marynatą i zaprawia sie kwaśną śmietaną z dodatkiem mąki.
Powstaje gęsty sos, którego nadmierną kwasowość łagodzi się cukrem.
Podaje się toto z ziemniakami ... lub ... grubym makaronem i obowiazkowo z zasmażanymi czerwonymi buraczkami na goraco.
Delicje. Smacznego :D
PS Nieodzowne: sól, pieprz, magi ... oczywiście wg smaku
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
w51
Administrator
Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 5491
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Nie 8:24, 27 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
Kop ...w górę :D
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
w51
Administrator
Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 5491
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Sob 6:55, 23 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Jaja z chrzanem
Kiedyś sie ... tarło a teraz kupuje np. 2 słoiczki chrzanu na kwasie cytrynowym bądź occie.
Sparza sie toto wrzątkiem na sitku o bardzo gestych oczkach i odsącza metodą ...podrzucania na nim. Studzi się
Ważne jest aby zostawić jednak trochę ... niesparzonego w słoiku,
Gotuje się osobno 6-8 jaj na twardo i po ich ostygnięciu rozdrabnia widelcem bądź tłuczkiem do ziemniaków.
Chrzan i jaja miesza się razem dodając soli.
Do tej mieszaniny dodaje się bardzo gestej ...kwaśnej śmietany tak aby uzyskać mieszaninę ... niezbyt leistą.
Następnie ustawicznie próbujac dodaje się...sporo cukru wg smaku. Można też dodać odrobinę octu aby uzyskać ostry smak ..słodko kwaśny.
W przypadku jeżeli ...sparzyliśmy chrzan ..zbyt mocno ..ratujemy się pozostawioną resztka chrzanu
Wszystko to wkładamy do słoja i zostawiamy lodówce do jutra, aby sie ...przegryzło.
Jest to doskonały dodatek a moze nawet i podstawa do świątecznych wędlin.
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Niezależny
Dołączył: 25 Gru 2010
Posty: 679
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 7:03, 24 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Może być ciekawe nie słyszałem o tym
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
w51
Administrator
Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 5491
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Nie 19:43, 23 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Wśród wielu przepisów na karpia w szarym sosie ten wydaje mi sie najbliższy przedwojennemu wzorcowi
Chodzi o ten sos a właściwie o to zestawienie. Karp kojarzy mi się wigilią i dzieciństwem a szary sos to jak podróż do odległych krain. Jest w nim słodycz przełamana delikatnym aromatem limonki. Są tam rodzynki i cudowne płatki migdałowe. Do smaków tych wprowadza pewien niepokój piernik, nieodzowny składnik tego sosu. Wszystko to wzmocnione aromatycznym winem sprawia, że jak Sindbad wędrujemy po krajach orientu.
Poniżej moja interpretacja tego sosu.
Karmelizujemy dwie łyżki miodu. Miód dobieramy w zależności od upodobań – może być nieco ostrzejszy gryczany lub neutralny wielokwiatowy. Dobry efekt daje też miód spadziowy. Robiąc karmel należy uważać, żeby miodu nie przypalić – jest wtedy bardzo gorzki.
Karmel zalewamy wywarem z ryby mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się karmelu. Teraz dodajemy rodzynki, płatki migdałowe i sok z limonki. Można oczywiście dodać sos z cytryny lub ocet. Ja preferuję limonkę ze względu na łagodny smak i niezwykły aromat. Do całości wlewamy czerwone wino. Wino dobieramy według własnych upodobań. Ja zwykle używam porto.
Teraz bierzemy pierniki – najlepsze są zwykłe katarzynki. Pierniki wkruszamy do sosu. Piernik dodaje aromatu i zagęszcza sos, dzięki czemu nie musimy używać mąki. W związku z tym, że bardzo lubię migdały, dodaję jeszcze troszeczkę zmielonych migdałów. To również zagęszcza sos. Zarówno pierniki jak i zmielone migdały, powinniśmy dodawać stopniowy, aby sos nie był zbyt gęsty.
Sos powinien być słodko-kwaśny, a zatem możemy dodać miodu lub soku z limonki w celu osiągnięcia idealnego dla nas smaku.
Dzwonka karpia gotuję przez 15 min w wywarze w warzyw z dodatkiem ziela angielskiego i goździków.
Sos na zimnej rybie mozna podawać zarówno na zimno jak i gorąco.
Pyszności aczkolwiek dzieci tego na ogół nie lubią pomimo, ze ....słodki.
Ja dojrzałem do tego gdzieś około 15 roku życia
Smacznego.
PS
W trakcie przygotowania sosu ...... uwaga z ogniem bo z uwagi na dużą ilość cukru w składnikach, sos łatwo się przypala
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maat
Dołączył: 15 Sty 2011
Posty: 365
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 1:34, 11 Sty 2013 Temat postu: |
|
|
Może... pora na FAWORKI???
Ciasto na faworki:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
po pół łyżeczki od kawy soli i cukru
3 żółtka
1 jajko
10 dag gęstej śmietany 36%
1 łyżka miękkiego masła
1 kieliszek spirytusu
Do smażenia:
4 kostki PLANTY lub smalcu
Do posypania:
cukier puder
Przygotowanie:
1. Mąkę wsypujemy, do miski/na stolnice (jak komu wygodniej), dodajemy sól i cukier, masło, żółtka, jajko i śmietanę.
2. Zagniatamy ciasto. W trakcie zagniatania dodajemy spirytus.
3. Solidnie "bijemy" ciasto.
4. Na 30 minut odkładamy ciasto do lodówki.
5. Po wyjęciu ciasta dzielimy go na pół.
6. Wałkujemy jedną połowę ciasta. Ciasto im będzie cieńsze tym lepiej.
7. Radełkiem wycinamy prostokąty o szerokości 3-4 cm., po środku nacinamy otwór i przekładamy przez niego jeden koniec faworka.
8. Na patelni topimy 2 kostki Planty lub smalcu.
9. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smażymy faworki z dwóch stron, aż się zarumienią.
10. Usmażone faworki z patelni przekładamy na rozłożone ręczniki papierowe (3-4 warstwy).
11. Po usmażeniu faworków z połowy ciasta wymieniamy tłuszcz na nowy.
12. Wszystkie usmażone faworki przekładamy na półmisek i posypujemy cukrem pudrem.
(Ściągnięte z netu)
Smacznego
Oj, Wojtuś... jak miło znów widzieć Twoją ziewającą... buźkę
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Maat dnia Pią 1:36, 11 Sty 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
w51
Administrator
Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 5491
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Pią 18:57, 11 Sty 2013 Temat postu: |
|
|
Maat napisał: | Oj, Wojtuś... jak miło znów widzieć Twoją ziewającą... buźkę |
A pomyśleć, że kiedyś .... tak się cieszyłaś kiedy ją .... zlikwidowałem
Mnie również miło Cię widzieć ..... Magdalenko
PS
A do smażenia faworków... smalec.
Tylko smalec i podwójne przełożenie końców ...oczywiście
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|